Glikol korrózióvédelem

Glikol feltöltésű rendszerek védelme

A fagyvédelem biztosításának érdekében számos épületgépészeti, HVAC és ipari rendszerben glikol víz elegyet használnak a zárt hűtő-, vagy fűtőkörben. Leginkább elterjedt az etilénglikol, valamint a propilénglikol használata, fajtától függően a különböző koncentrációk esetén más-más fagyvédelmi és egyéb fizikai tulajdonsággal rendelkeznek ezek az elegyek.

Etilénglikol vagy Propilénglikol

Ipari környezetben az etilén-glikol használata az elterjedtebb, köszönhetően az alacsonyabb beszerzési árnak, az alacsonyabb viszkozitásból fakadó kisebb üzemeltetési költségnek (kisebb szivattyú fogyasztás) és jobb hőátadási tulajdonságainak. Ezzel szemben azonban az etilén glikol mérgező, a REACH rendelet szerint veszélyes anyag, így munkahelyi biztonság szempontjából nagyobb körültekintést igényel alkalmazása. A propilén-glikol toxicitása nagyságrendekkel alacsonyabb, nem minősül veszélyes anyagnak a vonatkozó rendeletek szerint, így a felhasználásra vonatkozó biztonsági követelmények is jóval alacsonyabbak. A propilén glikol elterjedt az élelmiszer feldolgozó üzemekben, illetve olyan alkalmazások esetén, ahol használati melegvízzel, esetleg ivóvízzel való keveredés veszélye fenn áll. Nem javasolt propilénglikol használata olyan rendszereknél ahol a tervezés során etilénglikollal számoltak, a már említett magasabb viszkozitás miatt megváltozó szivattyúzási teljesítmény miatt, csökkenhet a hűtési kapacitás. A magas szilikát tartalmú fagyálló hűtőfolyadékok nem alkalmasak HVAC és ipari felhasználásra, mivel károsíthatják a szivattyú tömítéseit, fűtőtőtesteket.

Korrózió és bomlástermékek

A jól beállított víz-glikol rendszer akár több, mint 20 évig üzemeltethető. Ugyanakkor az etilénglikol inhibitor nélkül rendkívül korrozív, idővel a savas bomlástermékek tovább csökkentik a pH-t, ami tovább növeli a korrózió mértékét. A glikolos rendszerek tehát komoly problémát okozhatnak hosszú távon, ha nem megfelelő folyadékkal töltik fel. Egy 1. táblázat tartalmazza az inhibitált, illetve inhibitálatlan glikol-víz elegyek korrozív tulajdonságait. Az adatokból jól látszik, hogy at inhibtálatlan glikol 4,5-szer korrozívabb, mint a tiszta víz. Ha a glikol elkezd bomlani, ez a hatás még erősebbé válik.

Glikol inhibitorral és anélkül

A glikolos rendszerek védelmére nem mindig megfelelőek a hagyományos nitrit vagy molibdát bázisú inhibitor rendszerek. Kifejezetten a feladatnak megfelelő mennyiségű és fajtájú inhibitorra van szükség a megfelelő pufferkapacitás, korrózió védelem és glikol bomlás elleni védelem kialakításához. Ezek az inhibitorok rendszerint eleve a glikolhoz keverve kerülnek forgalomba, de lehetséges külön, a helyszínen is hozzáadni. Az inhibitált hűtőfolyadékok általában 3-6% inhibitort tartalmaznak. Az inhibitált glikolok fehasználásakor minimum 25% etilénglikol, vagy propilénglikol alapú folyadék használata szükséges a megfelelő korrózió védelem eléréséhez.

Fém fajta Víz Etilénglikol Propilénglikol Inhibitált
Etilénglikol
Inhibitált
Propilénglikol
Lágyacél 9,69 44,5 9,8 0,04 0,04
Öntöttvas 21,2 55,7 16,2 0,13 0,05
Vörösréz 0,08 0,16 0,16 0,12 0,04
Sárgaréz 0,23 0,46 0,2 0,12 0,08
Alumínium 13,2 19,8 1,8 0,44 0,36